Get Adobe Flash player

 


 V skladu s sklepom prve seje upravnega odbora bo Teniški klub Mengeš tudi letos organiziral klubsko ligo v kategoriji posameznikov (Ženske in moški posamezniki), dvojic in mešanih dvojic. Liga posameznikov je razdeljena na 3 jakostne skupine (beri prva, druga, tretja liga) Prva in druga liga pri moških ter ženska liga so razdeljene na dve, oziroma tri(prva liga) enakovredne skupine. Tretja liga pa sestoji iz samo ene skupine. Liga dvojic je razdeljena na 3 enakovredne skupine. Liga mešanih parov pa na 2 enakovredni skupini. V vseh konkurencah je liga razdeljena na predtekmovalni del po skupinah in na končnico, t.i. play off. Predtekmovalni del bo potekal do vključno 9. septembra 2015. Play off se začne s 11. septembrom.
  Za ligo posameznikov se je prijavilo 62 članov in članic kluba, in sicer 12 žensk in 50 moških. Organizacijski odbor jih je z žrebom, ki je bil 7-ega maja na podlagi kakovostnih bobnov opravljen v prostorih kluba, razdelil v skupine. Prva liga je razporejena na tri enakovredne skupine s po osmimi igralci, kar v praksi pomeni, da v predtekmovanju vsak prvoligaš odigra sedem tekem. Najboljših pet iz vsake skupine napreduje v izločilne boje t.i. Play off. Igralec z najboljšim razmerjem zmag in porazov izmed vseh treh skupin je prvem krogu play offa, torej v osmini finala prost. Če sta dva igralca izenačena po zmagah, se upoštevajo seti in za tem gemi. Druga liga sestoji iz dveh enakovrednih skupin s po devetimi igralci. To v praksi pomeni, da v predtekmovanju vsak udeleženec odigra osem tekem. Štirje najboljši iz vsake skupine napredujejo v četrtfinale. Tretja liga je sestavljena iz samo ene skupine osmih igralcev. Štirje najboljši bodo v končnici odigrali polfinale za zmago v ligi, po principu četrtouvrščeni igra s prvim, drugouvščeni pa s tretjim in za tem finale. Razpored in časovni okvir sta v prilogah. Končnica se igra po sistemu izpadanja, vse do finala na zaključnem turnirju, ko bo izvedena tudi podelitev nagrad najboljšim v posameznih ligah.

Zaradi velikega zanimanja za ženski tenis je ženska liga letos prvič razdeljena na dve enakovredni skupini s po šestimi igralkami. Tudi tu bodo štiri najboljše napredovale v jesensko končnico, četrtfinale.

Še vedno se igra na dva dobljena niza, za zmago z izidom 2:0 zmagovalec dobi 3 točke, poraženec 0, ob rezultatu 2:1 v nizih pa zmagovalcu pripadata dve točki, poražencu ena. Če sta igralca ob koncu skupinskega dela po točkah izenačena, odloča medsebojni dvoboj.
V ligi dvojic nastopa 18 parov , ki so bili prav tako z žrebom razporejeni v tri enakovredne skupine. Po sistemu vsak z vsakim se v končnico (četrtfinale) uvrstita najboljša para iz vsake skupine, ter dva najboljša tretje uvrščena para izmed vseh treh skupin. Tako kot pri posameznikih tudi v ligi dvojic zmaga z 2:0 v nizih zmagovalcu prinese 3 točke, poražencu 0, če odloča tretji niz, potem zmagovalec dobi 2 točki, poraženec pa eno.

Podobna pravila igranja veljajo tudi v ligi mešanih dvojic. Le da je ta liga razdeljena na dve skupini s po petimi pari. V polfinale napredujeta dva najbolje uvrščena para.   Tako kot pri posameznikih in v ligi dvojic tudi v ligi mešanih dvojic zmaga z 2:0 v nizih zmagovalcu prinese 3 točke, poražencu 0, če odloča tretji niz, potem zmagovalec dobi 2 točki, poraženec pa eno.

Po koncu vsakega srečanja so igralci dolžni rezultat vpisati v mape, ki bodo vseskozi na ogled v brunarici, hkrati pa bodo izidi ves čas na voljo tudi na klubski spletni strani. Za rezervacijo igrišča, dogovor o času igranja in zagotovitev žogic so enakomerno odgovorni vsi igralci, ne glede na to, kdo je prvi vpisan v paru.

Z letošnjo sezono uvajamo novo, in sicer zelo pomembno pravilo pri katerem bomo zelo striktni. Vsak igralec, ne glede na to, v kateri ligi igra je do vključno 1. julija dolžan odigrati 60% tekem v skupinskem delu. Kdor ne bo izpolnil postavljenih normativov, bo brez pogajanj izključen iz tekmovanja, njegove dosedanje tekme pa bodo brisane. Razlog za nedosego norme je samo dolgotrajna bolezen ali hujša poškodba. V tem primeru se igralcu dovoljuje, da s tekmovanjem nadaljuje in zaostanek nadoknadi tekom poletja do zaključka rednega dela.

Število tekem, ki se morajo odigrati do 1. julija po skupinah:

1. liga:                    5 tekem od sedmih

2. liga:                   5 tekem od osmih

3. liga:                  5 tekem od sedmih

Ženska liga:           3 tekme od petih

Moške dvojice:     3 tekme od petih

Mešane dvojice:   3 tekme od štirih

Vodstvo lige                                                                                                                    Mengeš, 8. 5. 2017